Panayote Dimitras

Панајот Елиас Димитрас е оснивач и претседател на грчкиот Хелсиншки воч од 1992-ра година, а од 1998-ма е директор на центарот за документирање и информации за малцинствата во Југоисточна Европа. Доктор на политички и правни науки на американскиот универзитет Харвард, еден ретките интелектуалци кој отворено зборува за постоењето македонско малцинство во Грција. Заради жестоките критики кон грчката ксенофобична политика, и изјавите дека во Грција постои македонско малцинство државата покрена истрага против него обвинувајќи го за велепредавство. Министерот за правда го прифати обвинението и Димитрас сега го гони грчкиот јавен обвинител. Ако случајот добие судски епилог тој вели дека се соочува со казна доживотен затвор. Еден е од најголемите борци за човекови права кој ја промовира еднаквоста меѓу луѓето како највисока придобивка на современиот свет.